Poprawiony: niedziela, 18 września 2011 06:33 niedziela, 17 lutego 2008 15:37
Właśnie zaczynam pracę dla firmy budowlanej. Szef dał mi do wyboru możliwość zatrudnienia jako pracownika, lub jako podwykonawcę, na zasadzie samozatrudnienia. I w tym, i w tym przypadku mam zarabiać 27 tysięcy funtów brutto. Skłaniam się do przyjęcia propozycji pracy “na etacie”, ale słyszałem, że wówczas mnie dostanę na rękę. Czy to prawda?
Pomijając wszelkie korzyści niefinansowe z pracy “na etacie”, takie jak ochorna poprzez przepisy prawa pracy, może się Pan spodziewać, że takie rozwiązanie będzie znacznie mniej korzystne pod względem finansowym. Wynika to z dwóch przyczyn. Po pierwsze jako pracownik będzie Pan płacił wyższą składkę National Insurance niż płaciłby pan jako samozatrudniony podwykonawca. Po drugie ze względu na fakt, że jako pracownik będzie miał Pan ograniczoną możliwość odliczania kosztów. W efekcie podstawa opodatkowania będzie wyższa niż w przypadku samozatrudnienia.
Przy dochodach rzędu 27 tysięcy funtów brutto może się Pan spodziewać, że Pański dochód netto przy pracy “na etacie” w ostatecznym rozrachunku będzie niższy mniej więcej o sumę 1000-2000 funtów rocznie (w zależności od sytuacji i przy założeniu zbliżonych warunków zatrudnienia).
Warto jednak pamiętać, że w przypadku przyjęcia propozycji zatrudnienia w formie "etatu", będzie miał Pan opłacane dodatkowe składki emerytalnej, co w perspektywie oznacza wyższą emeryturę.
Artykuł pochodzi ze strony firmy Brytania Limited, http://www.brytania.co.uk
| następna » |
|---|